Monday, September 27, 2010

Sepagi di KK Payamas

aisy demam...memandangkan dah ari kelima, i dah xleh tahan. kesian kat die. masa ari kedua, dah bawa gi klinik swasta. makan ubat tapi xkebah2. so arini, i amik cuti rehat khas tuk bawa aisy gi klinik.
so, i ke klinik kul 7.50pg...n i need to handle him ALONE. naz ke sekolah mcm biasa. alhamdulillah, agak senang nak handle walaupun xnak duduk diam.
masa jumpa MA, die guna termometer yg letak kat ketiak. aisy manalah tau nak duduk diam. so, suhu yg dibaca is 36.4...sedangkan suhu die i sukat kat umah dlm lingkungan 37.6 hingga 38.4...die pun kata, "dah xdemam ni." dengan selamba i cakap "bukan bacaan td xaccurate ker? kan die xduduk diam?" so, this MA nak bagi ubat. i tanya "paracetamol ke? saya dah bagi n xjalan gak". "if mcm tu, saya bagi antibiotik." "pun ada gak..."i siap tunjukkan ubat lagi...i bawa semua ubat aisy... n i suggest nak wat bloodtest. dgn muka kerek, MA pun kata "oklah...gi wat bloodtest".
so, i pun gilah bilik no 4. masa amik darah, aisy dah mula meragam. i tau, dah smpi waktu zzz die. so, bagi susu dulu. dah minum, baru amik darah. masa amik darah, siap ada nurse tolong pegang tangan aisy. masa masuk je jarum, apa lagi...melalak lah aisy...puas dipujuk. sedih tgk aisy...tapi demi tuk kebaikan die, i redha je.
then, anto blood ke makmal. dapat result, terus ke bilik rawatan...n alhamdulillah, aisy bebas dr DENGGI. so, amik ubat2 baru...n gerak balik. balik je, masuk buai, terus hanyut mamat tu...hehhee....tgk tangan kiri aisy. itulah bekas cucuk jarum tadi...
harap2, dengan ubat baru ni, demam n batuk aisy akan berkurangan n terus baik...

kak a.k.a ibu Som datang SEMESTA..

sabtu lepas, sekolah ganti tuk cuti raya lepas. k som call. pada mulanya, nak singgah rumah...kebetulan die ke pagoh pagi tu. tapi di atas sebab2 yg xdpt dielakkan, k som datang lawat kat sekolah je. die minta i rahsiakan kedatangan die. ok je...so, kul 1tengahari, k som tiba. i jemput kat depan. kawan pertama yg k som jumpa is KAK Sue...bergambar dengan rakan2 lama...k som n en ramli...me n my ibu...sayang k som...i amat merindui saat2 bersama k som. insan yg banyak mengajar i menjadi insan yg penyabar, jadi guru yg terbaik di mata pelajar. dialah tempat i mengadu tatkala susah...rindu sangat kat ibu som...k som, walaupun seketika kita bertemu, tapi ia amat memberi kesan kepada kami. kami amat merindui k som. semoga berjumpa lagi...

Salam Aidilfitri...aisy n bunga api

actually, kami xbeli pun bunga api ni. haziq, anak k liza yg bagi...(actually mak su yg minta...hehehe).
so, let the pics tell all the story...

aisy kacau papa...

ha...nak ke mana tu?nak kacau papa rupanya...papa tgh nak test lampu kelip2...

Monday, September 13, 2010

Ragam Aisy...

Pejam celik, pejam celik...anak mama ni dah 1 tahun 1 bulan 2 minggu...n nampak sangat perubahan aisy ni, makin bijak...
ni lah antaranya...aisy ni pantang jumpa suratkhabar @ majalah. if dulu, mmg dia akan koyakkan. tapi, nowadays, die akan selak satu2 mukasurat, mcm membaca je...sejuk hati tgk aisy mcm ni. moga2 sikap sebegini akan berkekalan bila aisy besar kelak...Amin...

Sunday, September 12, 2010

Salam Aidilfitri...2nd day Raya...n Sambutan SURPRISE!!!

Raya kedua...turn i beraya dgn family naz lak. gi jumpa nenek kat selayang, moyang kepada Aisy. tapi sebelum tu, aisy kena makan dulu. aisy bersarapan dgn bihun, disuap oleh mak ngah...
aisy dah take a nap, mandi n bersiap. elok aisy tgh bersiap, k liza pun sampai. leh lah tayangkan kat makcik liza baju yg makcik liza belikan (tp mama yg pilih, makcik bg duit kat mama suruh beli).amacam, hensem x aisy?
singgah ke umah my MIL dulu, kebetulan busu, mak ngah terengganu n achik dtg umah. rupa2nya jadual beraya kami, kami ke kampung pak chat dulu. aisy dah xsabar2 nak memandu. sementara tgu mama...eh, mana mama?mama bancuh susu aisy lah...ni kat umah nenek naz a.k.a moyang aisy. seronok tul aisy, dipakaikan kasut...apa lagi, berjalan tanpa henti. alhamdulillah, berkat doa semua, tahun ni aisy beraya dah leh berjalan.
petang tu, kami balik semula ke langat, sbb ada wat sedikit sambutan surprise tuk mama n abah. yg bestnyer, hanya anak2 je yg tau. cucu2 mmg xdiberitahu. bimbang rahsia terbongkar. memandangkan i xsempat nak gi beli, so kirimkan kat k nora tuk gi beli kek. k nora kuar dgn abg, k zie n muhammad.beli kek Chocolate Indulgence from Secret Recipe...requested by k liza n naz.bimbang xcukup benda makan, so k nora beli 2 pizza besar n KFC.
so, majlis dipengerusikan oleh kak liza, die banyak cakap sket. maaflah, banyak pics xleh upload atas sebab2 peribadi...so, dah tiba upacara memotong kek. cucu tolong bawakan kek ke tok wan n tok. actually ni sempena ulangtahun perkahwinan mama n abah yg ke 40 pada 7 Oktober nanti. tapi, rasanya masa tarikh tu, kami pasti xdpt berkumpul begini, so, watlah sambutan awal...
mmg puas makan petang tu. riuh umah abah n mama.
to abah n mama, kami anak2, menantu n cucu mendoakan agar mama n abah dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki n berkekalan hingga hujung nyawa...nilah cucu2 Hj Mohd Ghazali n Hjh Habsah...

Salam Aidilfitri...1st Raya...

Salam Aidilfitri...
why not, we let the pictures tell everything...aisy kuar dr bilik...dengan baju raya lengkap...sampin songket tu...tahun ni, kami beraya kat umah mama n abah i. aisy xleh lepas dgn mak ngah die. kepala tu mmg xleh letak apa2. tahanlah tuk 1 minit...sesi penggambaran di pagi raya...susah tul nak dpt kerjasama dr aisy...maklumlah, dah hensem, xnak pandang camera...terbalik lak..Keluarga besar Hj Mohd Ghazali & Hjh Habsah. Family kak liza je xde. die beraya kat umah IL tahun ni...my family bersama abah n mama...aisy tgh bersiap nak bermaafan...tok wan dah stand by duit raya..."minta ampun, tok wan... nak duit raya tu..."
lepas makan, kami bergerak ke umah mak n abah naz lak. beraya kat sana. tahun ni, kat umah my FIL, alan xde. beraya kat pahang, umah FIL die. kat umah atok n nenek. jumpa sepupu2 aisy...ni abg naufal...sama tema lak tahun ni...ni adik aisy yg baru...sepupu baru, thn ni raya pertama die...Ahmad Afiq Syahmi...warna coklat gak, tona yg berbeza je...me wit my biras, azra n anak k long...menantu mak n abah no 2 n 4...my family dtg beraya umah my FIL...kami dlm keta...otw nak gi beraya umah pakcik kat segambut n pak jang kat Keramat. Aisy, as usual duk menempel dgn mak ngah die...dah lupa kat mama.so, inilah cerita kami beraya di Langat...Salam Lebaran dr kami...
p/s: aisy berbaju melayu smpi petang. bergaya tul anak mama n papa...

Tuesday, September 7, 2010

Pra Raya...Biskut Arab

i wat entry ni bukan apa. mama n kak nora mmg dah banyak wat cookies raya. cuma entry ni i wat coz i pun ada 'saham' dalam kuih ni. i tolong wat...hehhee...memandangkan i ni photographer, so xdelah pics i. xpelah...asalkan i bahagia amik pics ni. as a memoir...yg lawaknya, 1st time am ategur tadi...yg sorg ni, duk nyibuk org wat kuih (merujuk pada athirah n haziq), yang sorg ni giler amik pics (i lah tu...)...aik, mama baru perasan ke? anak mama ni mmg gile amik pics...best tau...ok, berbalik pada citer biskut arab, tahun ni dah pesan awal2 kat mama, kami nak wat yg warna warni. memandangkan pagi ni pun kami dah ada plan nak gi Jalan TAR, so, keje kena pantas. k nora tukang bancuh adunan, i tolong gentel kecik2 adunan, knora gabungkan 3 warna. mama as usual tukang bakar.athirah tukang masukkan biskut dalam sarung kertas...n masukkan dalam bekas plastik...maklumlah tangan die kecik sket...haziq...? bangun2 terus melepek tepi tempat pinggan...n ngadap ketuhar...xnyempat2. mmglah, ni fav cookies die...ni lah biskut arab yg lum dibakar...dan yang ini setelah ditaburkan gula kisar...nampak sedap x?

Pra Raya...Popia Simpul

bila baca tajuk je, rasanya semua org tau dah. tahun ni, terasa nak wat popia simpul sendiri. tercabar bila lihat dr dulu, mak mertua n biras menyimpul sendiri. tapi, mmg xleh lwn depa punya. lagi kecik berbanding yg i wat. so, tahun ni memandangkan xmcm Ramadhan tahun lepas (fyi, thn lps nms bulan Ramadan i sdn berpantang), bersemangat nak back on track wat kuih raya sendiri. tanya MIL n biras mcmana nak simpul, n i pun trylah wat. dengan bantuan mama yg tolong siapkan serunding ikan & kelapa, misi i pun bermula.inilah rupanya serunding ikan sardin campur kelapa...i mmg suka makan serunding mama. mmg sedap. and i request the serunding to be more spicy this time. make it more tastier...kulit popia dah dipotong. i pun susun atas papan pemotong as alas. i malas nak guna kain lembao tuk balut kulit popia, nnt kulit tu jd lembik. so terpaksa wat keje lebih sket, buka tutup peti ais. xpelah, asalkan i xngamuk dgn kulit popia tu.
apa lagi, mulalah i menggulung & menyimpul kulit popia. akit gak pinggang. mujur wat keje kat meja makan. if not lagi akit membongkok. sipa kena standby tuala muka kat sebelah, berpekuh2 wat keje coz xpasang kipas. punyalah xnak bagi kulit popia tu kering. demi tuk kepuasan diri, segala ranjau akan ku tempuhi...cewah. kak nora suruh i gulung je, i kata, if nak i menyumpah, leh gak. so, inilah hasilnya...Popia Simpul @ Simpul Kasih...tunggu nak digoreng je. puas hati coz dpt gak wat popia simpul ni. nak beli, mahal. n kekadang serunding die xsedap. so, siapa nak try, jemputlah ke rumah i...